dilluns, 11 de gener del 2010

ELS ÉSSERS VIUS

Avui comencem a conèixer els éssers vius.
Ja hem après que observar és una bona èina per entendre el món on vivim.
La qüestió és saber observar al nivell que toca.
Avui preguntant què era un corall algú ha dit que era una planta. Si que s'hi pot semblar però analitzant bé el corall i la planta veurem que no tenen res en comú.


Així doncs, què hem d'observar?
Hi ha moltes coses a observar i moltes d'aquestes variables que podem observar ens ajuden a classificar els organismes en REGNE - FILUM - CLASSE - ORDRE - FAMÍLIA - GÈNERE - ESPÈCIE

La ciència que estudia les classificacions s'anomena Taxonomia.

Si posem l'exemple d'un llop, un orangutà, un ximpanzé, un ésser humà, un corall,... quina és la seva taxonomia?

llop
orangutà
ximpazè
ésser humà
corall
Pi pinyer
Alzina
Posidònia oceànica
Fetge de vaca
Clostridium difficile
Estreptococ de Fehleisen

ALBERT:
"i les algues? què són? Tinc un dubte i és que trobo que alguns són Plantae i haviem vist al llibre que són Protoctist. Com ho resolem això?"

GEMMA (biòloga):
"Això dels 5 regnes de margulis, avui en dia ha canviat una mica, però encara es manté, només que el regne monera, ara equival als procariotes. Mira't això http://es.wikipedia.org/wiki/Monera.
 
Veuràs que la diferència està en si tenen nucli veritable (eucariotes) o no en tenen (procariotes). Així doncs, dintre dels eucariotes tens Animal, Planta, Fongs i Protistes; i dintre de procariotes, doncs procariotes, que són les moneres.
 
Al ser la diferència a nivell de nucli, et trobes algues que poden pertanyer als dos regnes, ja que les algues, s'entenen com a tots els organismes fotosintètics que viuen a l'aigua, independentment del seu nivell d'organització. És a dir, que seria una classificació feta pel modus de vida més que per les seva organització morfològica.
 
Una alga que sigui un cianobacteri, pertenyerà al regne de les moneres, mentre que una alga que sigui un feòfit (com els sargassos i les altres grans algues brunes) seran protistes.
 
El regne protista és una mica calaix de sastre http://es.wikipedia.org/wiki/Protista, són eucariotes que no poden incloures dintre de plantes, ni fongs ni animals, però també és un grup artificial. En el fons, representants d'aquest grup, a nivell filogenètic, estan emparentats amb altres grups. Però això no ho pots pas dir.
 
Quedat amb la diferència entre eucariotes i procariotes (o moneres). Dintre d'eucariotes, els protistes són per exemple les algues vermelles o les brunes.´És important que diferenciin que hi ha algues procariotes i altres eucariotes.
 
Ah! Les plantes provenen dels cloròfits o algues verdes, que tenen clorofil·la a i b, igual que les plantes superiors, i beta-carotens. De fet, són les algues que es troben més a la superficie. Mentre que els rodòfits (algues vermelles),amb pigments diferents, són les que estan més profundes."


Avui també a classe demanant si ens assemblavem als ximpanzès molts han dit que sí però rient (suposo que perquè penseu que som més intel·ligents que ells).
Us proposo un joc. Heu de clicar el punt i després intentar premer els quadrets seguint l'ordre ascendent dels números que han sortit a la pantalla.
Primer ho proveu uns quants cops i després us fixeu com ho fa l'Ayumu, un ximpanzè de 7 anys d'edat.


http://games.lumosity.com/chimp.html


Com ha anat l'experiència?

La qüestió no és ser més o menys intel·ligent sinó que el cervell del ximpanzè actua amb altres prioritats que el nostre. Diguem que el nostre cervell decideix no gastar energia (hidrats de carboni, oxigen, àcids nucleics...) en encertar tots els números (tot i que alguna neurona te aquesta informació exacte perquè el nostre cervell l'ha captada) i guarda energia per si cal fer alguna altra cosa.

1 comentari: